Umeraş shabby chic prin tehnica şerveţelului. Tutorial de antichizare.

Shabby chic, termen care ar putea fi tradus "cochetărie ponosită", reprezintă un stil de decoraţiuni interioare apărut în Marea Britanie în anii '80. Se caracterizează prin aspectul de vechi, urmele trecerii timpului (naturale sau create în mod artificial) fiind vizibile pe decoraţiuni, şi un aspect specific feminim, creat adesea prin prezenţa trandafirilor şi a culorilor dulci, pastelate (mai cu seamă roz).

Aşadar, pentru ca un obiect să fie shabby chic, nu este suficient să aibă un aer romantic şi feminin şi să conţinp trandafiri pe o temă roz, ci trebuie să includă şi o patină creată nu doar prin procedee de îmbătrânire, ci şi prin aspectul eterogen al suprafeţei, cu mai multe straturi de vopsea "scorojită".

Pe această din urmă caracteristică m-am concentrat când am hotărât să transform în shabby chic un umeraş de lemn.

Ca la orice obiect care urmează a fi decorat, am curăţat mai întâi umeraşul de praf şi l-am frecat cu praf de curăţat, iar după uscare l-am şmirgheluit puţin.






Am dat apoi un strat de grund, pe care l-am lăsat să se usuce până a doua zi.







Apoi am obţinut din albastru, alb şi negru un gri petrol pe care l-am aplicat într-un singur strat pe întregul umeraş. Aplicarea am efectuat-o cu ajutorul unui burete fin, prin tamponări repetate.

După ce s-a uscat, am scos o lumânare pastilă din "cămaşa" de aluminiu şi, ţinând partea cu fitil spre obiect, am "uns" marginile umeraşului cu ceară. Este preferabil ca ceara folosită să fie albă, pentru a păstra culorile intacte.
Acoperirea cu ceară se face pentru a proteja straturile de vopsea care vor fi îndepărtate în paşii următori.
 
Apoi, tot cu un burete fin, am aplicat un strat de vopsea albă în care am adăugat foarte puţin galben. Dimineaţa, după uscare, am constatat că era chiar prea puţin galben, umeraşul părând vopsit cu alb, iar vopseaua gri-petrol de dedesubt era încă foarte vizibilă. Drept care am făcut un amestec de vopsea din alb+galben, acesta din urmă într-o cantitate mai mare. Am aşteptat să se usuce.

(Fiindcă nu am mai aplicat niciodată şerveţel pe un fundal diferit de alb, aici am executat un pas suplimentar. Am păstrat puţină vopsea galben-pai şi am aplicat-o pe două suporturi. După ce s-a uscat, am făcut proba de transparenţă şi am lipit mostre de şerveţel, pentru a vedea dacă detaliile şi nuanţele temei rămân nealterate de nuanţa de galben. Din fericire, erau suficient de transparente).

Cu o bucată de glaspapir de 400, am şmirgheluit canturile umeraşului, frecând cu hârtia abrazivă doar porţiunile pe care aplicasem anterior ceară. Dacă nu aş fi protejat marginile cu ceară, şmirgheluirea s-ar fi făcut (chiar şi cu un glaspapir foarte fin) până la stratul de lemn.


Or ceea ce doream era să iasă la iveal stratul de vopsea gri-petrol, pentru a crea aspectul shabby chic de straturi succesive de vopsea scorojită.




Mai apoi am trecut la decorarea prin tehnica şerveţelului în mod obişnuit. După ce am aplicat bucăţile de şerveţel decupate, am dat profunzime cu ajutorul unui burete de machiaj. Punând o cantitate infimă de vopsea în aceeaşi culoare cu tema florală, am mânjit-o împrejur şi am tamponat pentru estomare.
Rezultatul a fost o culoare "pierdută" în fundal, astfel încât marginile şerveţelului să nu mai fie bine determinate.

La final, am aplicat Ecolac, foarte multe straturi (mai mult de cinci), lăsând minimum 20 de minute între aplicări.


3 comentarii:

Pop Lenuta Maria spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
AA spunea...

Buna Cazimi, te invit la un premiu pe http://artasicreativitate.blogspot.com/2011/01/i-love-to-read-your-blog.html, daca iti face placere. Te pup si te imbratisez,
Adriana

oanamada spunea...

Buna,
Daca te intereseaza sa participi la un concurs hand-made gasesti aici informatiile:
http://oanamada.wordpress.com/2011/01/21/concurs-de-hobby-si-lucru-manual-ce-parere-aveti/
http://oanamada.wordpress.com/2011/01/23/concurs-mergem-mai-departe/

S-ar putea să te intereseze şi...